2024.04.17.

Változott a textilkresz jelek ISO szabványa

By nemadmin

Amilyen aprónak tűnik egy ruhacímke, annál fontosabb szerepet tölt be, hisz egyfajta tájékoztató és biztonsági zóna is a vásárlók számára. Mindez azonban akkor valósulhat meg, ha megfelel a legszigorúbb előírásoknak és szabályoknak, csakúgy, mint a legfrissebb ISO szabvány.

Ruhacímke gyártás tervezése – egy aprólékos művészet

Ritkán gondolunk bele abba, hogy mennyi munkát és odafigyelést igényel egy egyszerűnek tűnő ruhacímke megalkotása. Pedig a textiltermékek címkézése szigorú előírásoknak és szabályoknak van alávetve, hogy a fogyasztók könnyen és egyértelműen tájékozódhassanak. A ruhacímkéknek nem csupán az anyagösszetételt, a kezelési útmutatót, a méretet és az áru pontos megnevezését kell tartalmazniuk, hanem olyan apróságokat is, mint a minőségi osztály vagy az esetleges veszélyekre vonatkozó információk. A ruhacímke gyártás tehát egy komplex feladat, amely szakértelmet kíván.

Mit mutat meg a textilkresz?

A textilkresz, vagy más néven a textíliák kezelési jelképei, a ruházati termékek címkéin vagy azok mellékletein található standardizált ábrák sorozata. Gyakran emlegetik textil KRESZ-nek is ezt a rendszert, mivel ezek a kis piktogramok hasonló szerepet töltenek be a textiltermékek kezelésének útmutatásában, mint ahogy a közlekedési KRESZ táblák az utakon. Például részletes tájékoztatást nyújtanak arra vonatkozóan, hogyan kell mosni, szárítani, vagy éppen vasalni az adott ruhadarabot, hogy az minél tovább megőrizze színét, alakját és méretét.

Az ISO szabvány változása

Mostanra egy újabb változás érte el a textilkészítő ipart. A textilkresz jelek ISO szabványa megújult, ami további finomhangolást és figyelmet igényel a ruhacímke gyártás terén. Az EN ISO 3758:2012 szabványt váltva, 2023. december 6-tól az EN ISO 3758:2023 szabvány nyitott ajtót, új irányelveket meghatározva a textilruházati termékek címkézéséhez és jelöléséhez. Erre többek között azért volt szükség, mert nemcsak a háztartási gépek korszerűsödtek, de új anyagok is megjelentek, amelyek más kezelést igényelnek, valamint a fogyasztói szokások is változtak.

Régóta meglévő gyártói igényt elégít ki az a változás, hogy immár a teremhőmérsékletű kézi mosás piktogramja bekerült a szabványosított jelek közé. (aláhúzott kádban kéz jel).
Korábban csak aláhúzott 30 illetve 40 fokos kád vagy kádban kéz piktogram aláhúzás nélkül volt alkalmazható.
Fontos tartalmi változás továbbá, hogy amennyiben a legalacsonyabb vasalási hőmérsékleten (110ºC) nem javasolt a gőztisztítás, ez már egyetlen piktogrammal megjeleníthető.
A vegytisztítás jelképsora is új jelekkel bővült, ami egyrészt a professzionális tisztítás hatékonyságát növeli, egyúttal a vegytisztítás során a textíliák minőségmegóvását is szolgálja.
Emellett fontos formai változás, hogy néhány piktogram is új köntöst kapott, például a klórozás tiltását jelző háromszög fekete áthúzott változata helyett már csak fehér áthúzott háromszöget lehet alkalmazni. Ezáltal könnyebben észrevehetővé válik a végfelhasználó számára.
Az új szabvány a textilkresz jelek formátumát oly módon is egységesíti, hogy az egyes jelek pontos méreteit, arányait is meghatározza így növelve az átláthatóságot a fogyasztók, vásárlók számára.

 

Nem megy a bogarászás? A megoldás: LÁNC Bt. ruhacímke gyártás

A textilkresz jelek ISO szabványának frissítése új kihívások elé állítja a textilipart, ám a megfelelő szakértők segítségével könnyedén áthidalhatók ezek a nehézségek!

Szerencsére a változások ellenére sem kell aggódnod, ha ruhatervezőként vagy vállalkozóként címkékre van szükséged. A LÁNC Bt. a ruhacímke gyártás nagymestere, akivel könnyen és problémamentesen elkészítheted álmaid címkéjét: nemcsak, hogy több mint 30 év tapasztalattal vállalják egyedi és minden igényt kielégítő ruhacímkék gyártását, de már az új szabványt figyelembe véve kezdenek neki a tervezésnek.

Így biztos lehetsz benne, hogy a márkád nemcsak, hogy kiemelkedik majd a tömegből, de minden egyes aspektusában eleget tesz a legújabb formai és tartalmi elvárásoknak!