2024.05.31.

Purhab szigetelés vagy hagyományos táblás szigetelés?

By nemadmin

Az épületek hőszigetelése kulcsfontosságú a kényelem és az energiahatékonyság szempontjából. A kérdés azonban felmerülhet, hogy melyik típusú szigetelés a legmegfelelőbb: a modern purhab szigetelés vagy a hagyományos táblás szigetelés? Most összehasonlítjuk a két típust és megvizsgáljuk több szempontból, hogy melyik lehet célszerűbb választás, ha hőszigetelnéd otthonodat!

Mire képes a hagyományos táblás szigetelés?

Táblás szigetelésről például EPS, XPS vagy kőzetgyapot esetében beszélünk (a teljesség igénye nélkül), lényegük, hogy egyforma táblákban kaphatók, ezért illesztésüket szorosan, a megfelelő technikával kell megoldani. Igény szerint kaphatók különböző vastagságban és keménységben, például padló szigeteléséhez találunk lépésálló XPS lapokat, amelyek nem nyomódnak be nagyobb súly ránehezedése során sem. Az építőiparban régebb óta használják ez a technikát, mint a purhab szigetelés alkalmazását, azonban nem jelent egyet azzal, hogy hatékonyabb is lenne szigetelés terén.

A táblás szigetelés hőszigetelési tényezőit általában a tábla közepén mérik, és a szélek felé haladva ez az érték nagy mértékben csökkenhet, ezért elengedhetetlen a pontos és szoros illesztés. Az egyenetlen felületek, a nehezen hozzáférhető sarkok és az egyedi kialakítású belterek szigetelése macerás és időigényes lehet, purhabbal azonban szinte gyerekjáték.

A purhab szigetelés tulajdonságai – ezért éri meg befektetni!

Bár a szórt purhab kezdeti költségei magasabbak lehetnek, mint a táblás megoldások egységre lebontott ára, azonban hosszútávon kiváló befektetésnek bizonyulhat, hiszen számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik:

  • Könnyen felvihető nehezen hozzáférhető helyekre is: míg a táblás szigetelést méretre kell vágni és egymáshoz illeszteni, addig a purhab esetében egyszerűen fel kell fújni a felületre a szigetelőanyagot. Miközben a hab terjeszkedik, a legkisebb réseket és egyenetlenségeket is kitölti, így egységes felületet hozva létre a falakon. Ennek hatalmas nagy előnye, hogy nincsenek illesztések, a hőszigetelés egységes, így nem képződnek hőhidak, ami páralecsapódáshoz vezetne.
  • Kiváló hőszigetelési tényező: Hőveszteségi mutatóban mérve (W/(m2K)) minél kisebb ez a szám, annál jobb hőszigetelési értékkel rendelkezik az adott anyag vagy konstrukció. 10 cm vastag purhab szigetelés esetén ez az érték mindössze 0.0203, így nagyságrendekkel lekörözi például a kőzetgyapotot vagy a Nikecellt.
  • Létezik nyitott- és zártcellás purhab: Ez előbbi egy laza szerkezetű, rugalmasabb anyag, ami páraáteresztő, így elkerülhető a penészedés, belső terekben ajánlott a használata. Zártcellás purhabot kemény és tartós szilárdulás jellemzi, így létrehozható általa lépésálló felület, ami ellenáll a vegyszereknek, könnyen tisztítható és vízálló réteget képez.

Érdemes megfontolni új és utólagos hőszigetelés kialakításánál is, hogy miből készíttetjük el, hiszen a lényeg, hogy minőségi és időtálló végeredményt kapjunk. Ezért, ha purhab szigetelés: akkor a Pur Centrum munkatársait érdemes felkeresni, akik 15 év garanciával az ország minden szegletében megvalósítják!