GI-diéta
2020.08.31.

Mi a GI-diéta és min alapul?

By nemadmin

A GI-diéta, vagy más néven a glikémiás diéta egy olyan értend, amely a szénhidrátok szervezetbe való bejutására irányul. A GI index az valójában az ételek szénhidrát-tartalmának felszívódására utal. Ez az index mutatja, hogy az adott élet során a szervezetbe bejutott szénhidrát milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. A szénhidrátokat vércukorszint-emelő tulajdonságuk szerint egy 1-től 100-ig terjedő skálán osztályozhatjuk aszerint, hogy a szőlőcukorhoz képest milyen mértékben emelik a vér glukóz-szintjét. Azok a szénhidrátok, amelyek lassabban kerülnek szervezetünkben lebontásra vagy lassabban szívódnak fel, alacsonyabb glikémiás indexűek, míg a gyorsabban felszívódóak magasabb GI-értékűek. A GI-diéta ezen a glikémiás indexen alapul, vagyis azon, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatást gyakorolnak vércukorszintünkre. A módszer arra figyelmeztet, hogyha az alacsony GI-jű étrendet követjük, a szervezetben nem következik be hirtelen a vércukorszint-emelkedés és visszaesés, ez pedig késlelteti az éhségérzet jelentkezését.

A magas glikémiás indexű ételek, mint például a fehér kenyér vagy a sült krumpli hirtelen alakulnak glükózzá, ezért fogyasztásuk után rövid időn belül éhesek leszünk, ráadásul ezekkel nem juttatunk elegendő rostot, vitamint és ásványi anyagot szervezetünkbe. A GI-diéta során az alacsony és közepes glikémiás indexű ételeket kell kombinálni, ezek segítségével kevésbé tör ránk a kontrollálhatatlan éhség, a magas rosttartalmú anyagok bevitelével pedig gyorsul a salakanyagok kiürítése is a szervezetből.